Kuželky

Kuželky

Kuželky jsou dnes nesporně nejúspěšnějším sportem v našem městě. Hrají se zde již od konce druhé světové války, tenkrát ještě ve staré dvoudráhové asfaltové kuželně. Dokonce ještě existuje "Ručně psaná kronika", která začíná až sezónou 1961 – 1962.


V 70. letech se kuželkáři začali věnovat již i mládeži, což jim přineslo i ovoce – tenkrát dorostenka Alena Šimonovičová (Svozilová) vybojovala několik titulů Mistr ČSR, nějaké medaile byly i z Mistrovství ČSSR, dokonce i bronzová medaile z Mistrovství světa. Taktéž Zdeněk Gartus se může pochlubit medailemi z Mistrovství republik. Oba odchovanci oddílu kuželek VM byli dlouholetými reprezentanty České republiky, Zdeněk stále ještě reprezentuje i v současné době. Taky dnešní mládež se úspěšně zapojuje – Markéta Jandíková už se několikrát zúčastnila reprezentačního soustředění i startu, to samé platí i pro Davida Volka.

Vzhledem k tomu, že asfaltová kuželna byla již v 60. – 70. letech zastaralá, několik desetiletí čekali valašskomeziříčtí kuželkáři na výstavbu nové kuželny. Dočkali se až v roce 1995, kdy se v areálu tenisového klubu postavila nová čtyřdráhová kuželna. Konečně měli kuželkáři svůj stánek, kde se mohli vyžívat nejen registrovaní hráči, ale i veřejnost našeho města. Bohužel činnost v této kuželně se datuje pouze 8 let. Vzhledem k tomu, že kuželna se nacházela v areálu tenisu, byla nevyhovující, a tak se město rozhodlo, že v rámci realizace projektu výstavby zimního stadionu začlení do stavby i vybudování nové čtyřdráhové kuželny. Tento projekt se podařilo úspěšně realizovat, a díky našim představitelům města můžeme nyní hrát v moderní, nejmodernější technikou vybavené nové kuželně, která získala ocenění třídy R, což znamená, že zde dosažené výkony mohou být znávány jako národní rekordy jednotlivých disciplín.

V současné době je v našem oddíle registrováno přes sto členů, mezi které se řadí i amatérští hráči. Hrají se zde nejrůznější kategorie soutěží: muži hrají I. ligu a krajský přebor. Ženy hrají I. ligu, dorostenky I. ligu, dorostenci I. ligu a naši žáci a žačky hrají Pohár mladých nadějí.

Kuželky byly ve Valašském Meziříčí vždy hodně populární a i dnes, přestože nám módní bowling přetáhl část zájemců o tento sport, neboť je poněkud snazší a zábavnější, máme v kuželně stále plno a jsme jednou z nejvyužívanějších kuželen v celé republice. Velké oblibě se těší soutěž, pořádaná naším oddílem, Amatérská liga, která má dnes již třináct družstev. Mezi nejúspěšnější patří Wydláci a Bomber team.

Díky tomu, že jsme malý oddíl v malém městě, vychováme vždy nějakého špičkového hráče, který pak odejde do většího oddílu, kde hraje za lepších podmínek a my můžeme jen bojovat s tím, co zde zůstane.  Odchovanci našeho oddílu pomohli získat titul Vsetínu, Zdeněk Gartus hraje za Slavoj Praha a u nás jen trénuje, Alena Svozilová hrála po dobu svých studií 5 let v Brně za Moravskou Slávii, odkud si odvezla 5 medailí za titul Mistr republiky

ON-LINE PŘIHLÁŠKA DO NAŠEHO TÝMU! PŘEJÍT NA PŘIHLÁŠKU