Fotbal

Fotbal

Historie valašskomeziříčského fotbalového oddílu sahá až do roku 1925, kdy byl založen SK Valašské Meziříčí, jako první organizovaný sportovní klub na území města. 

SK Valašské Meziříčí hrál se střídavými úspěchy I. A a I. B třídu. Po 2. světové válce situace v klubu natolik zlepšila, že se začalo pomýšlet na postup do Moravskoslezské divize (tehdy 2. nejvyšší soutěž). V roce 1947 mělo Valašské Meziříčí postup na dosah. Nerozhodný výsledek finálového utkání však znamenal postup soupeře. 

V roce 1958 došlo sloučením se Spartakem Valašské Meziříčí ke vzniku dnešního klubu TJ Valašské Meziříčí.

Oddíl poté putoval mezi krajskými soutěžemi a divizí, až v r. 1991 zakotvil v divizi dlouhodobě. Třináctileté působení v soutěži bylo ukončeno v r. 2003/04 nečekaným pádem, který se zastavil až v I. A třídě Zlínského kraje. V roce 2006 došlo ke změnám ve vedení klubu a klub se během dvou sezón vrátil zpět do divize E. Stabilizace v následujících letech přivedla fotbalový oddíl až na dlouho očekávané maximum. V sezóně 2016/17 muži s velkým náskokem vyhráli divizi a poprvé v historii klubu postoupili do Moravskoslezské fotbalové ligy.

V roce 2012 klub po velkém úsilí získává (poprvé na jeden rok) statut Sportovního střediska mládeže (SpSM), v r. 2018 je TJ Valašské Meziříčí přidělen status SpSM na dva roky a klub se tak zařazuje mezi TOP 50 týmů v České republice.

Tým starších dorostenců dvakrát (v r. 2016 a v r. 2018) vyhrává svou soutěž a ve druhém případě využívá nabídku zahrát si druhou nejvyšší soutěž v ČR – Moravskoslezskou dorosteneckou divizi.

Týmy starších žáků hrají druhou nejvyšší žákovskou soutěž – Moravskoslezskou divizi, týmy mladších žáků (U13 a U12) jsou účastníci nejvyšší možné soutěže své kategorie – Moravskoslezské ligy. Žákovské týmy soupeří s týmy jako Baník Ostrava, Sigma Olomouc, MFK Karviná, 1. FC Slovácko a další.  

V posledních letech, díky obětavé práci trenérů, zaznamenává klub nebývalý zájem dětí o kopanou v kategorii přípravek.

V současné době má fotbalový oddíl bezmála 300 členů. V úctyhodných 10 dětských a mládežnických kategoriích a ve 2 týmech mužů se o herní zdokonalování svěřenců starají dvě desítky členů realizačních týmů.

V r. 2018 fotbalový oddíl přistoupil k radikální změně filozofie klubu. Pod heslem „Mládež je na prvním místě!“ byla schválena nová koncepce valašskomeziříčské kopané. Maximální úsilí je věnováno vytvoření silného regionálního klubu založeného na práci s mládeží všech věkových kategorií. Cílem je vybudování oddílu, který bude díky své herní kvalitě, dobrému zázemí a materiálnímu vybavení centrem Valašského fotbalu a který bude kontinuálně připravovat své odchovance pro další sportovní činnost v mužských týmech. 

Zvyšováním sportovní kvality a snahou o zatraktivnění herních výkonů chce fotbalový oddíl Tělovýchovná jednota Valašské Meziříčí, spolek přispět k tomu, aby se městský stadión ve Valašském Meziříčí stal nejen sportovním, ale také místem společenských setkání občanů města a blízkého okolí.

ON-LINE PŘIHLÁŠKA DO NAŠEHO TÝMU! PŘEJÍT NA PŘIHLÁŠKU